Bo Ignatius Sigge Cavefors gick bort 14 november 2018. Cavefors var förläggare, skribent, performancekonstnär och mytomspunnen kulturpersonlighet med ett säreget livsöde. Men han var också människa. I Slå ner din fåfäng a samlas texter och bilder av några av Bos och hans hustru Mariannes vänner som sammantaget tecknar en bild av människan Cavefors.

Slå ner din fåfänga innehåller texter av Leif Elggren, konstnär och musiker, Leif Holmstrand, poet och konstnär, Lisa Svensson, doktorand i idéhistoria vid Göteborgs Universitet, C. M. Lundberg, konstnär och Mårten Björk doktor i teologi och research fellow vid Oxfords Universitet. Samt aldrig tidigare visade bilder tagna av Jacob Ohlin.

TYLL, ROSETTER OCH MAO TSE-TUNG

av Lisa Svensson

Denna text är hämtad från den nyutkomna boken Slå ner din fåfänga - En bok till minne av Bo I. och Marianne Cavefors.

Jag har en sak som jag fick av Bo innan han gick bort. En ask fylld av prydligt strukna näsdukar. De är av olika ålder och sort, skira damnäsdukar med fin spets, rutiga herrnäsdukar med monogram, barnsliga näsdukar. Asken är som en bakelse, dekorerad med vitt tyll och skära rosetter. På insidan av locket finns en etikett från en konfektaffär på Old Bond Street, hovleverantör för Her Majesty the Queen. Det var ingen särskild mening i att jag fick just den asken – allt skulle slängas bort eller skänkas till Myrorna – men jag fick syn på den och frågade om jag fick ta den. Han blev glad över de saker man bad om att få där i flyttkaoset, som att han såg för sig hur den mening som han själv la i dem skulle leva vidare. Log lite överraskat, men samtidigt med en glimt av intellektuell utmaning som han kunde ha ibland. Han blev glad när jag ville ha de gamla broderade draperierna från hans barndomshem. Han blev glad när jag ville ha den gamla boken med fabler från när han var liten. Det fanns kanske inte tid eller ork att närmare prata om dessa ting, små saker och pryttlar man sparar behöver inte alltid närmare förklaring. Men så här var det. Efteråt, när han var borta, läste jag i hans böcker igen, som för att dra ut på avskedet och hålla kvar samtalet. Då hittade jag alla sakerna igen, en efter en var de inskrivna i hans texter med svar om vad det var för föremål. Jag hittade asken, och boken med fabler, och jag blev så löjligt glad över att ha kunnat lista ut ledtrådarna, över hur det där leendet även rymde hans lek med referenser. Samtidigt rörd över hans omsorg av detaljer och hur böckerna överst på bokhyllan av mer lättviktigt slag var sparade efter hans mamma. Att kärleksförklaringen till Marianne fanns inskriven i ett franskt band av Mao Tse-Tungs Militärpolitiska skrifter (just det fanns inte tryckt i någon av böckerna, men väl inskrivet för hand, i en bok). Att en konfektask dekorerad med tyll och rosetter fick stanna kvar i så många år.

      Nu har jag glömt vad jag läste om asken, och i vilken bok det var. Dessa innebörder är nu också  reminiscenser, skuggor som lättar, vilar, rör sig i bladverket i hösten och fyllda med nya innebörder, med minnen av en god vän.

Kontakta oss 

rastlosforlag@gmail.com

-

Rastlös Förlag

Svartågatan 50

128 45 Bagarmossen

Sverige

-

Org. nr   802473-5147

Postgiro   70 44 79-5